•Parkeerwachters wijzen op gewijzigd parkeerregime•Politie en gemeenschapswachten labelen fietsen aan het station in Geel•Fotoreportage ‘Locomotions’ in bib•Snelheiscontroles in juni•Vreemdelingendienst gesloten op 7 juni•...

Parkeerwachters wijzen op gewijzigd parkeerregime
Om het nieuwe parkeerregime voor iedereen duidelijk te maken, voeren de parkeerwachters van Parkeerbeheer NV de volgende weken een sensibiliseringscampagne. Vanaf vrijdag 1 juni gaat het nieuwe parkeerregime in Geel-centrum in voege. De ondergrondse parkeergarage Ecodroom, die gedurende de hele maand mei gratis kan gebruikt worden, wordt betalend. De blauwe zone wordt uitgebreid met enkele nieuwe straten. In deze nieuwe straten delen de parkeerwachters parkeerschijven uit aan automobilisten. Op de parkings waar betalend parkeren wordt ingevoerd, nl. Nieuwstraat, Pas en Werft, werden de voorbije weken reeds opvallende borden geplaatst om de wijzigingen duidelijk te maken. Daar zullen de parkeerwachters flyers uitdelen met informatie over het nieuwe parkeerbeleid en de tarieven. De informatiecampagne loopt t.e.m. zaterdag 16 juni.
 
 
Politie en gemeenschapswachten labelen fietsen aan het station in Geel
Op 6 juni labelen de politie en de gemeenschapswachten voor de tweede maal de hele dag fietsen aan het station. Het labelen van je fiets is gratis. Deze actie kadert in het actieplan fietsdiefstallen en is bedoeld voor pendelaars, maar ook niet-pendelaars zijn welkom. De actie start om 7u en loopt tot 19u. Je kan je fiets ’s morgens achterlaten in de bewaakte fietsenstalling en ’s avonds terug ophalen. Je fiets is dan voorzien van het label met je rijksregisternummer op.
 
 
Fotoreportage ‘Locomotions’ in bib
Van 2 t.e.m. 20 juni kan je in de de exporuimte van de bib de fotoreportage ‘Locomotions’ bewonderen. Die schetst een beeld van mensen in beweging, mensen met en zonder geestelijke gezondheidsproblemen. Locomotions wil in de eerste plaats sensibiliseren, laten zien dat wat als anders wordt verwacht, niet zo anders hoeft te zijn. De beelden van Locomotions werden genomen tijdens sportactiviteiten ingericht door Psylos of één van haar aangesloten clubs waarop zowel mensen met als zonder geestelijke gezondheidsproblemen samen in beweging kwamen.
 
Bezoekers moeten in de eerste plaats een indruk krijgen van mensen die genieten van hun sportieve belevingen. Op die manier wil de reportage bezoekers bewust maken dat beelden die alledaags ogen ook gewoon alledaags kunnen zijn, ook al blijkt het op sommige beelden over een bijzondere groep mensen te gaan. De sporter en zijn beleving van beweging staan centraal.
 
 
Snelheiscontroles in juni
In de maand juni flitsen de agenten van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout in de Eikenstraat en Janssen Pharmaceuticalaan. Zij beperken zich niet tot deze locaties. Ook op andere plaatsen doen zij controles.
 
 
Vreemdelingendienst gesloten op 7 juni
Op donderdag 7 juni zal de stedelijke vreemdelingendienst in de namiddag gesloten zijn. De medewerkers volgen die dag een opleiding.
 
 
Tentoonstelling leerlingenwerk kunstacademie
Van 1 tot 27 juni kan je in de kunstacademie in de Kollegestraat de werken van leerlingen bewonderen tijdens een verrassende tentoonstelling. De vernissage staat gepland op vrijdag 1 juni om 20u. Alle leerkrachten zijn die avond aanwezig om je vragen te beantwoorden. Gewoon even rond kijken kan natuurlijk ook.
 
Het jeugdatelier van de kunstacademie is een plezante ontmoetingsplek voor jongeren die actief met kunst willen bezig zijn. Tegelijk biedt het hen een artistieke werkplek met focus op persoonlijke creatieve ontwikkeling. Soms prettig gestoord, dan weer bloedserieus samen bezig zijn in het atelier met tekenen en schilderen, boetseren, foto, ruimtelijke installaties of mixed media. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen er terecht voor ‘beeldende vorming’. Vanaf 14 jaar kunnen ze naar het digitaal atelier, waar de computer, het fototoestel en de filmcamera hun ‘artistieke’ tools zijn.
 
 
Themawandeling ‘Van kolonie van Geel tot OPZ’
Op zondag 3 juni kan je om 14u aansluiten bij de gratis themawandeling ‘Van kolonie van Geel tot OPZ’. De tijd dat ‘de gasten van de kolonie’ het verkeer op de Markt regelden, de kinderen bang maakten of op ‘kruistocht’ trokken naar de kermissen is al lang voorbij. Toch blijven de geesteszieke mensen bij de Gelenaars een bijzondere plaats in hun hart behouden. Het Dimpnajaar 2010 en de wondermooie opvoeringen van GheelaMania hebben dat nog maar eens bewezen. Vandaag de dag is het OPZ een geïntegreerd psychiatrisch kennis- en dienstencentrum. De geschiedenis van OPZ Geel is dan ook nauw verbonden met het eeuwenoude systeem van de gezinsverpleging van psychiatrische patiënten. Wie was Adolphe Pauli, waarom liep dokter Sano altijd naast zijn fiets? Op deze en nog veel meer vragen krijg je een antwoord. De stadsgids neemt je mee naar plekjes waar je misschien nog nooit geweest bent. Deelnemen is gratis. Het parcours is geschikt voor buggy’s en rolstoelen. De wandeling duurt ongeveer twee uur.